View Sidebar

 
  • youtube
 
DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT – 3 desembre 2021

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT – 3 desembre 2021

02/12/2021 16:29

El 3 de desembre celebrem el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, declarat el 1992 per l’Assemblea General de les Nacions Unides mitjançant resolució 47/3.Foto 2 (4)

“L’objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitats en tots els àmbits de la societat i el desenvolupament, així com conscienciar sobre la situació a qualsevol aspecte de la vida política, social, econòmica i cultural.”

Es calcula que 1 de cada 10 persones té problemes auditius greus, dels quals 220.000 són implantatsFoto 1 (3) coclears a Europa. A Espanya concretament comptem amb més de 18.000 persones usuàries d’implant coclear.

A l’Informe Mundial de l’Audició de l’OMS llançat aquest 2021, les dades de cara al futur no tan llunyà són alarmants. La previsió per a l’any 2050 és que existiran a tot el món 700 milions de persones amb problemes greus de pèrdua d’audició. Afirma que actualment 1000 milions d’adults i joves corren el risc de patir pèrdua auditiva permanent i evitable, d’aquí sorgeix la necessitat de fer arribar la informació a la societat en general perquè es prengui consciència de la cura diària de la salut auditiva. L’ús dels auriculars més d’una hora al dia o el volum excessiu amb què s’escolta música són dos dels problemes més destacats, per això s’assenyala que petites accions poden marcar l’esdevenir de la nostra audició.

El 2019, la pèrdua auditiva relacionada amb l’edat va ser el tercer motiu d’anys viscuts amb discapacitat en l’àmbit mundial i la principal causa de discapacitat per a adults més grans de 70 anys. La pèrdua auditiva en el cas de les persones grans correlaciona amb la demència, tal com apunten diversos estudis recents i que n’és el centre de la campanya de conscienciació que per a aquest dia ha llançat EURO-CIU (Associació Europea d’Usuaris d’Implant Coclear), de la qual Federació AICE n’és soci fundador i actualment ostenta la presidència, a la qual ens unim.

L’implant coclear no només és una qüestió mèdica: és qualitat de vida basada en la inclusió; la inclusió real necessita dades i estadístiques per tal de prendre decisions adequades, però també molta conscienciació i visibilitat perquè en efecte aquestes s’hi puguin prendre de manera global.

Els drets de les persones amb discapacitat usuàries d’I.C. han de respectar-se, entre aquests l’accessibilitat a la comunicació mitjançant sistemes de millora auditiva com bucles magnètics o FMs o subtitulació en audiovisuals i actes en directe. Només així podem tenir inclusió real.

En aquest sentit, els joves ho tenen clar:

“Jo soc implantat coclear. Sumem discapacitats, sumem diversitat.”

JOVES: https://youtu.be/RGaUYZe5F0Q
EURO-CIU: https://eurociu.eu/why-hearing-well-matters-for-healthy-ageing/