View Sidebar

 
  • youtube
 
SEMINARI ACCESSIBILITAT AUDITIVA: PREVENCIÓ I IMPACTE NEGATIU DEL SOROLL

SEMINARI ACCESSIBILITAT AUDITIVA: PREVENCIÓ I IMPACTE NEGATIU DEL SOROLL

04/04/2022 10:14

El dia 30 de març, va tenir lloc el Seminari Accessibilitat Auditiva: prevenció i impacte negatiu del soroll organitzat per CEAPAT (Centro de Referencia Estatal de Autonomia personal y Ayudas Técnicas), en el qual Laia Zamora Amat, Directora de Joventut de la Federació AICE, ha Participat amb la ponència: La importància de l’escolta segura, campanyes i nous estàndards de l’OMS. També van participar: AGBELL Internacional, CNSE (Confederación Estatal de Persones sordas), FIAPAS (Confederación Española de familias de Persones Sordas) i CEAPAT; amb un aforament inscrit de més de 100 persones tant presencial com en línia perquè poguessin participar persones de tota la geografia espanyola.

20220308progsemceapat

Des de 1980 l’OMS ha abordat el problema del soroll urbà i encara que la sordesa està molt relacionada amb l’envelliment i augmenta el desenvolupament del alzehimer, la demència senil, depressions i la deterioració cognitiva, cada vegada es fa més evident la importància de treballar des de la prevenció.

Durant la seva intervenció, Laia Zamora va presentar el projecte Laboratori Insonor, finançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, dins de la iniciativa Escolta Segura i les noves normes de l’OMS respecte a la prevenció dels problemes auditius en els joves.seminari_accesibilitat_auditiva_1L’OMS també alerta de la proliferació de sorolls nocius en l’oci per això, des de Federació AICE treballem la prevenció entre les persones més joves, amb una campanya contra el soroll dirigida a normoients principalment, que pretén arribar al major públic possible, fent servir les vies de comunicació i els canals més afins a la joventut.

En aquesta línia, el projecte Laboratori Insonor va complir i compleix un paper primordial juntament amb la nostra intenció de treballar amb l’OMS. Ens va convertir en membres fundadors del Fòrum Mundial de l’Audició, treballant per acostar els missatges de l’OMS a totes les parts i persones possibles a través de taules informatives, publicitat en transports públics, cartells etc. També ens va convertir en líders en el grup d’Escolta Segura.

En 2021 l’OMS, juntament amb la UIT (Unidad internacional de tecnología) va publicar una guia per a prevenir la pèrdua auditiva entre la gent jove, amb una llista de recomanacions de com els dispositius d’àudio podrien der més segurs per a les persones. En aquest sentit va aparèixer la funció de “tolerància sonora” en la major part de dispositius, per a ajuda a controlar el nivell i l’exposició al soroll dels usuaris.

En 2022, les recomanacions de l’OMS van més enfocades cap a promoure l’escolta segura en l’oci i els espais de treball, amb sis punts que aborden la limitació i control del nivell sonor, l’optimització de l’acústica i els sistemes de so dels espais d’oci, una bona protecció auditiva del personal disponible en els establiments, la planificació de zones tranquil·les i una bona oferta de formació i informació de com escoltar amb seguretat.

Amb el Fòrum Mundial de l’Audició i el grup Escolta Segura, treballem per la promoció de la cura de l’oïda i a audició, per a garantir que no es posi en perill amb una escolta insegura, a través de diferents materials i accions encaminades a arribar al màxim nombre de persones.

seminari_accesibilitat_auditiva_2