View Sidebar

 
  • youtube
 
El 25 de febrer, Dia Internacional de l’Implant Coclear

El 25 de febrer, Dia Internacional de l’Implant Coclear

24/02/2023 09:25

El Dia Internacional de l’Implant Coclear commemora la data en la qual es va realitzar la primera operació precursora d’implant coclear en el món, el 25 de febrer de 1957, fa ja 66 anys. Des de l’any 2009 se celebra aquest dia a tot eDIA-IC-2023-catalal món, afavorit per la nostra entitat.

L’Implant Coclear és per a moltes persones una ajuda tècnica a l’audició desconeguda, però per a moltes altres ha sigut una obertura de nous camins oferint-los la possibilitat de recuperar la seua audició perduda. La Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya (Federació AICE) realitzarà actes de conscienciació per a donar visibilitat no sols a l’implant coclear sinó també al col·lectiu de persones usuàries i les seues famílies. Els lemes a nivell internacional d’enguany són:

Orgullosa de ser Jo! Orgullós de ser Jo! Escolta’m ara!

En tota Europa hi ha més de 500.000 persones que són implantades coclears, i a Espanya concretament, comptem amb més de 22.000, 60% adults i de la 3a i 4a edat i 40% són menors, en el moment d’implantació. L’implant coclear és una ajuda tècnica auditiva, que requereix d’intervenció quirúrgica i serveix per a recuperar l’audició transformant el so en energia elèctrica estimulant el nervi auditiu.

L’implant coclear és l’únic dispositiu mèdic capaç de reemplaçar un sentit,
Una tecnologia que ha revolucionat el món de la deficiència auditiva.

Actualment l’implant coclear està cobert per la sanitat pública, en adults i persones majors unilateralment, sense límits d’edat i en xiquets la implantació es cobreix bilateralment (un en cada oïda),però per desgràcia sol el 5,7% dels adults i persones de la 3a i 4a edat, possibles candidats a implant coclear, arriben a tindre accés a ell. No hi ha una edat específica per a ser implantat; l’implant coclear contribueix a la interacció comunicativa tant en edats primerenques com en persones adultes els qui refereixen que amb el seu ús s’evita l’aïllament i incomunicació provocats per la pèrdua auditiva. La falta d’informació, divulgació i canals de derivació adequats dificulten el desenvolupament d’aquesta tecnologia, que nombrosos estudis han demostrat que retarda l’aparició de la demència senil i l’Alzheimer. En retardar aquestes malalties, la implantació coclear és molt rendible econòmicament ja que s’amortitza en només 18 mesos.

Volem posar l’accent que, gràcies als implants coclears, les persones diagnosticades de sordesa sever-profunda aconsegueixen escoltar. És necessari trencar l’estigma que poden produir les discapacitats, especialment les invisibles, com ho són les sensorials.

Federació AICE representa des de fa més de 25 anys a nivell estatal els interessos de les persones sordes que actualment són usuàries d’implant coclear en tot el territori espanyol. La seua missió és la divulgació verídica de la informació sobre l’implant coclear en tots els seus àmbits i la defensa dels interessos i drets del col·lectiu, així com de les seues famílies, oferint assessorament i suport en qualsevol etapa de la vida.

Per a commemorar la celebració, Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya, ha optat per realitzar activitats de divulgació i conscienciació a la societat en general sobre la pèrdua auditiva mitjançant trobades, taules informatives, tallers, missatges en transports públics i municipis d’Espanya, per a visibilitzar l’implant coclear (veure llista en: www.implantecoclear.org/diaic) i ha publicat amb motiu de la celebració, un Manifest, que adjuntem.

https://www.youtube.com/watch?v=ljr8ZPuqLFU

Estem a la seua disposició per a entrevistes – notícies – material audiovisual amb persones sordes implantades coclears, membres de la Federació, professionals sanitaris i/o representants de les administracions i/o empreses col·laboradores

Més informació: 93.331.74.75/ 689.44.74.66 actividades@implantecoclear.org www.implantcoclear.cat

20230225 NdP Dia del IC català

DIA IC 2023 catala