Ahir dilluns 11 de maig va tenir lloc la investidura com a Doctor Honoris Causa del Professor Blake S. Wilson per la Universitat de Salamanca, acte que es va realitzar al Paranimf de la universitat. El Dr. Enrique A. López Poveda ha sigut el padrí del doctorat. La Federació AICE fou l’única entitat d’usuaris d’implant coclear i de la sordesa en general que hi va assistir, amb Antonio Simón, implantat coclear en representació del president de la nostra entitat.
El Dr. López Poveda va destacar en su Laudatis a Blake Wilson que gràcies a les investigacions realitzades pel professor i altres com ell, “avui dia, gairebé 350.000 persones no només poden sentir (gràcies a l’implant coclear), sinó que també poden comunicar-se oralment inclús per telèfon encara que són sordes”.
A més va explicar que Wilsn des de fa més d’una dècada ha recolzat estretament les investigacions de la Universitat de Salamanca, “formant als nostres científics i oferint-nos el seu laboratori per començar projectes fins a poder executar-los a la nostra universitat i ha fet un suport enèrgic a la posta en marxa i el desenvolupament del nostre Diploma d’Especialització en Audiologia, pioner i única al nostre país”.
Un cop van concloure la petició, concessió, investidura i jurament que certifica la incorporació de Blake Wilson al Claustre de doctors de la Universitat de Salamanca, aquest va prendre la paraula. I el primer que va dir fou que “és un dels dies més feliços de la meva vida”. Va expressar un profund agraïment a l’Institut de Neurociències de Castella i Lleó i al Departament de Cirurgia de la Universitat de Salamanca, amb el recolzament de la Facultat de Medicina, per rebre el títol de Doctor Honoris Causa.
En el seu discurs, Wilson va indicar que el desenvolupament de l’implant coclear “no fou una tasca fàcil. Fou necessària una ferma perseverança per part dels pioners enfront a l’augment de les crítiques, essent essencials tant el treball en equip, com les contribucions aportades des de les diferents disciplines, incloses entre d’altres l’otorinolaringologia, l’enginyeria, la psicofísica de l’audició, la ciència del discurs i l’audiologia”. Un camí que ha portat a que l’implant coclear sigui reconegut “com un dels majors avenços en medicina”.
Wilson va destacar que “s’estima en 25 milions el nombre de persones que podrien beneficiar-se dels implants coclears, el que implica que menys d’un 2 per cent dels que podrien necessitar-lo gaudeixen dels seus beneficis”. Va concloure el seu discurs senyalant que “encara que porti gairebé quaranta anys treballant en el camp dels implants coclears i les pròtesi neuronals, l’entusiasme que em produeix pensar en les futures possibilitats no fa res més que créixer”. Segur que tots els usuaris d’implant coclear i les seves famílies li agraeixen moltíssim el seu treball portat a terme fins avui i el que encara ha d’arribar.
El Magnífic Senyor Daniel Hernández Ruipérez, Rector de la Universitat de Salamanca, fou l’encarregat de finalitzar la cerimònia d’investidura. Per fer-ho, primer va mostrar un vídeo d’un bebè, que es diu Jonathan, en el moment de l’activació del seu implant coclear, per explicar per què el claustre de doctors de la universitat acull des d’ahir a Blake Wilson. I li va indicar al nou doctor que “aquesta vella universitat, vostre des d’avui mateix, li agradaria agrair-li l’haver-li donat l’oportunitat a Jonathan i a molts altres la llibertat d’escollir sentir i la possibilitat de comunicar-se amb els altres a través de la sofisticada i profunda llengua oral”.
La jornada va finalitzar amb una degustació en els claustres d’un vi dolç i massapà, on els representants de la Federació AICE van tenir de nou l’oportunitat (ja ho havien fet a la roda de premsa del matí) de dialogar amb el Doctor Blake Wilson i agrair-li tota la seva tasca i treball en favor del desenvolupament de l’implant coclear.
Així mateix, la Federació AICE vol donar les gràcies a tots els representants de la Universitat de Salamanca per les atencions cap a la nostra entitat durant els actes d’investidura.